Home Vinnutíðindi Alivinna Fiskaaling setir ferð á menning av rognkelsum

Fiskaaling setir ferð á menning av rognkelsum

Eftir at arbeiðið við at menna ein lívfiskastovn undan føroyskum rognkelsum hevur koyrt á einum lágum blussi seinastu árini, verður nú aftur ferð sett á hetta arbeiðið.

Fiskaaling og Marine Harvest hava gjørt eina tvey ára avtalu, sum inniber, at arbeiðið at menna lívfiskastovnin kann halda fram. Endamálið  er at fáa rognkelsir, sum trívast í aliringum og eta lús.
Seinnu árini hevur arbeiðið við at menna ein lívfiskastovn undan føroyskum rognkelsum koyrt á einum lágum blussi, tí slíkt arbeiði er kostnaðarmikið. Tí hevur Fiskaaling arbeitt við at finna eina loysn, sum inniber at fáa uttanhýsis fígging til hetta arbeiðið.
Komið er nú á mál við hesum, og Fiskaaling og Marine Harvest hava gjørt eina avtalu, sum inniber, at Marine Harvest í avtalutíðarskeiðinum í stóran mun fíggjar arbeiðið við at menna lívfiskastovnin. Endamálið við verkætlanini er at skapa eitt grundarlag, so føroyska vinnan sjálv kann menna framleiðslu av rognkelsum.
Arbeiðið seinastu árini við at menna føroyska lívfiskastovnin av rognkelsum merkir, at Fiskaaling í dag framleiðir 4. ættarlið av føroyskum aldum rognkelsum. Í samstarvi við Marine Harvest verða hesi rognkelsir sett út á aliøkini hjá Marine Harvest í Sundalagnum Norður, Oyndarfirði og á Sandsvág. Hesi aliøkir eru sera ymisk háttaði, og hetta gevur møguleika at fylgja trivnaðinum hjá føroysku rognkelsunum í teimum ymsu aliumhvørvunum. Endamálið við arbeiðinum er at fáa rognkelsir, sum trívast í aliringum og eta lús.
Afturat lívfiskaarbeiðinum er ætlanin at knýta ymsar verkætlanir, sum millum annað fevna um at menna vitan um strúking, kleking og klekiumhvørvi, startfóðring, fóðurroyndir, rognkelsisskjól og -atferð, og kanningar av trivnaði hjá rognkelsunum á landi og á sjógvi.
Heilsufrøðiliga starvsstovan hevur givið Fiskaaling loyvi at taka rognkelsir, sum hava yvirlivað í aliringum í Sundalagnum Norður, inn aftur á støðina í Nesvík, soleiðis at møguligt verður at ala undan hesum fiskum. Rognkelsir, sum verða sett út á Sandsvág og Oyndarfjørð, verða sonevnt «pitmerkt». Hetta ger tað møguligt at nýta systkin hjá fiski, ið klárar seg væl á Oyndarfirði ella á Sandsvág, til lívfisk.
Avtalan við Marine Harvest inniber eisini, at tá loyvir at ala rognkelsir í Føroyum verða givin, skulu føroysk alifeløg hava møguleika fyri at keypa eitt avmarkað tal av lívfiskarognkelsum frá Fiskaaling. Á hendan hátt fáa tey gagn av tí menningararbeiði, sum Fiskaaling hevur gjørt seinastu árini.
- Advertisment -

Most Popular

Takið uppsøgnirnar aftur:

Eru einar Koronafríar Føroyar ikki ein góð søluvøra? Mæli til, at uppsagnirnar av øllum fólkum hjá AA og FAE verða trektar aftur beinanvegin. Og at...

Ferðslan á sama støði aftur

Síðani løgmaður setti samfelagið upp í ferð aftur fyri góðum mánaði síðani, er ferðslan spakuliga vaksin aftur, men tað var ikki fyrr enn í...

31. mai Altjóða roykfríur dagur

Í sambandi við Altjóða roykfría dagin, sum er 31. mai, vilja vit varpa ljós á okkara SMS-skipan "Kom og legg av". Fólkaheilsuráðið Filmur Í sambandi við Altjóða...

Ferðavinnufyritøkur kunnu fáa stuðul

Helgi Abrahamsen, landsstýrismaður í vinnumálum, fer nú í Løgtingið við einum hjálparpakka til ferðavinnuna.   Samstundis er greitt, at tann 15. juni ber aftur til at...

Seneste kommentarer