Home TíðindirÚtland Terror hóttanin framvegis høg skrivar danska fregnartænastan

Terror hóttanin framvegis høg skrivar danska fregnartænastan

by OML

Nýggjasta terrorfrágreiðingin er frá seinast í apríl og sigur PET at vandin fyri terror í Danmark og Europa framhaldandi er stórur. Les frágreiðingina:

Ny Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig. Terrortruslen kommer i første række fra militant islamisme.  De væsentligste faktorer i trusselsbilledet er konflikten i Syrien og Irak og gruppen, der kalder sig Islamisk Stat (IS). Det er nogle af hovedelementerne i den nye Vurdering af terrortruslen mod Danmark (VTD), som PET’s Center for Terroranalyse (CTA) netop har offentliggjort.

”Terrortruslerne mod Danmark og det øvrige Europa er i forandring. Vi skal agere i et trusselsbillede, der er stadig mere dynamisk, fragmenteret og komplekst. I dag ser vi, at IS er i stand til at planlægge og udføre relativt komplekse terrorangreb i Vesten. Det betyder, at der også i Danmark kan gennemføres angreb med flere angribere og mod flere mål”, siger Finn Borch Andersen, chef for PET, og tilføjer:”Samtidig viste angrebene i København sidste år os den trussel, der kan udgå fra radikaliserede unge, der griber til vold. Den trussel er fortsat til stede, og simple angreb gennemført af mindre grupper eller enkeltpersoner er den mest sandsynlige form for terrorangreb mod Danmark.”

Ifølge den nye VTD kan propaganda fra IS påvirke personer i Danmark til at begå terror eller til at rejse til Syrien og Irak for at tilslutte sig gruppen.  Gruppen kan desuden dirigere angreb mod Danmark.

”Personer, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe for militant islamistiske grupper, udgør fortsat en trussel mod Danmark. Der er i dag færre, der rejser, end vi tidligere har set. Men dem, der rejser, tilslutter sig nu alt overvejende IS. Personer fra Danmark, der opholder sig hos IS i Syrien eller Irak, kan bidrage til angrebsplanlægning mod Danmark,” siger Søren Jensen, chef for CTA.

CTA vurderer, at angreb kan finde sted uden, at der foreligger efterretningsmæssige indikationer på det. Risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er dog fortsat begrænset.

Læs Vurdering af terrortruslen mod Danmark
Analyse af militant islamistisk radikalisering
CTA har samtidig udgivet en analyse af militant islamistisk radikalisering, der ser nærmere på, hvorfor personer bliver radikaliseret og på de forhold, der påvirker personer til at gå fra holdning til voldelig handling.

Læs analysen Militant islamistisk radikalisering.

Kelda: pet.dk 28.04.2016

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.