24.FO
Home Fólk & Samfelag Kommunurnar høvdu avlop í 2014

Kommunurnar høvdu avlop í 2014

Eftir eitt hall í 2013 høvdu føroysku kommunurnar samanlagt aftur eitt positivt RLÚ-úrslit í 2014. Tað er úrslit eftir rakstur, løgur og rentukostnað. Hetta skrivar Fíggjarmálaráðið.

Sambært kommunustýrislógini skulu kommunustýrini hava samtykt og sent landsstýrinum ársroknskapin fyri undanfarna ár innan 1. juni. Fíggjarmálaráðið hevur nú gjørt eina uppgerð av ársroknskapunum fyri 2014, sum vísir, at kommunurnar samanlagt høvdu eitt RLÚ-avlop á góðar 67 mió. kr. Til samanberingar var úrslitið fyri 2013 eitt hall á slakar 48 mió. kr.

Sambært uppgerðini øktist raksturin við einum hálvum prosenti frá 2013 til 2014, meðan útreiðslurnar til løgur minkaðu við góðum 7 prosentum. Í 2014 vóru rakstrarútreiðslurnar 1,1 mia. kr., og útreiðslurnar til løgur vóru 376 mió. kr. Rentuútreiðslurnar vóru 40 mió. kr., ið er 1,3% hægri enn í 2013. Nettoskuldin minkaði við góðum 67 mió. kr. og var  467 mió. kr. við árslok 2014.

Frágreiðingin frá Fíggjarmálaráðnum vísir eisini, at størstu hallini í 2014 vóru hjá Tvøroyrar kommunu og Fuglafjarðar kommunu, og at størstu avlopini vóru hjá Klaksvíkar kommunu og Tórshavnar kommunu.

Um litið verður frameftir, vísir frágreiðingin, at rakstrarútreiðslurnar í kommunalu fíggjarætlanunum fyri 2015 økjast við umleið einum triðingi í mun til úrslitið í 2014. Hetta hevur samband við, at kommunurnar frá 1. januar 2015 yvirtóku raksturin av heimatænastu og eldrarøkt. Kommunali geirin fær fígging til henda rakstur frá landinum, og er hetta høvuðsorsøkin til, at ætlaðu inntøkurnar fyri 2015 eru slakar 400 mió. kr. hægri enn ætlaðu inntøkurnar í 2014.

 

Frágreiðing um ársroknskapirnar hjá kommununum fyri 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Børn og ung skulu hava frítíðarkort

 Vit vilja raðfesta børn og ung, gera tað lættari hjá øllum at gerast partur av frítíðarlívinum í kommununi og samstundis geva ein fíggarligan lætta...

Millum korona og pakkaloysnir í høvuðsstaðnum

Tíðargrein Óli M. Lassen, siviløkonomur Eg veri oftani spurdur um vit ikki skjótt fáa afturgongd í búskapinum og kemur ikki ein kreppa ?. Útsagnir sum...

Klaksvíkar kommuna og framtíðin

- rakstur, íløgur og langtíðarætlanir  Vinnuligur framburður við treystum íløguhugi í vinnuna hava skapt og skapa framvegis stóra framgongd í Klaksvík. Søgan vísir okkum á...

Føroyingar fáa CPR-nummar

Landsstýrið fer bæði at gera tað smidligari at samskifta við danskar myndugleikar og fáa atgongd til danskar skipanir. Í næstum verður eitt uppskot latið...

Seneste kommentarer