Home Tíðindir Lønarútgjaldingin støðugt um 700 milliónir mánaðarliga

Lønarútgjaldingin støðugt um 700 milliónir mánaðarliga

by OML

Seinastu átta mánaðirnar hava lønirnar sveiggjað um 700 milliónir um mánaðin. Tær vóru um 600 milliónir um mánaðin í 2013, men vuksu bæði í 2014 og 2015 so tær nú eru um 700 milliónir mánaðarliga. Skrivar Hagstova Føroya

Í mai vóru árstíðarjavnaðu lønarútgjaldingarnar 688 mió. kr. Hetta er lakasti mánaður til lønir síðan oktober í fjør. Seinastu átta mánaðirnar hava lønirnar sveiggjað um 700 milliónir um mánaðin. Tær vóru um 600 milliónir um mánaðin í 2013, men vuksu bæði í 2014 og 2015 so tær nú eru um 700 milliónir mánaðarliga. Tað, at lønirnar hava at kalla staðið í stað í ár, ger at trendurin hevur mist høgu ferðina, sum hevur verið undanfarnu tvey árini, og er gongdin nú ein meira hóvligur vøkstur. Hetta skrivar Hagstova Føroya

 

Tórshavn 074


Fiski- og alivinnan størstan part í vøkstrinum

Verður hugt eftir trendinum í høvuðsvinnubólkum, sæst, at tænastuvinnurnar, bæði privatar og almennar, hava ein javnan, seigan vøkstur, ikki so stórur mánað fyri mánað, men støðugur. Hinvegin sveiggja fiski- og alivinnan og byggivinnan nógv, og seinastu tíðina hava tey havt trivaligan vøkstur. Fiski- og alivinnan sær tó út til at hava mist ferðina í vøkstrinum, meðan byggivinnan framvegis veksur við nógvari ferð. Byggivinnan er minst av teim fýra høvuðsvinnugreinunum og megnar tí ikki einsamøll at skapa stóran samlaðan vøkstur, so um ikki fiski- og alivinnan aftur fær ferð á, so koma vit at uppliva at lønirnar vaksa við minni ferð komandi tíðina.

7,3% meira útgoldið í lønum higartil í ár

Lønirnar eftir vinnugrein eru ikki árstíðarjavnaðar, so her verður árið higartil samanborið  við sama tíðarskeið árini frammanundan.

Higartil í ár eru útgoldnar 3.418 milliónir kr. í lønum, tað eru 232 mió. kr. fleiri enn sama tíðarskeið í fjør. Framgongdin er 7,3%.

Tað er trivalig framgongd í øllum høvuðsvinnugreinum, men stóri vøksturin í ár er í framleiðsluvinnunum. Í fiski- og alivinnuni eru 87 milliónir meira útgoldnar higartil í ár. Meginparturin av vøkstrinum stavar frá, at hýrurnar í 2016 hava verið væl betri enn árið frammanundan. Byggivinnan hevur eisini trivaliga framgongd. Higartil í ár eru 9,3% meira útgoldið.

Privati tænastuvinnurnar hava stóra framgongd. Higartil í ár eru útgoldnar 1.067 milliónir í lønum, 60 fleiri enn sama tíðarskeið í fjør. Eisini í almennum tænastum er vøksturin hampiliga stórur við yvir 4%.

Lønirnar skipaðar í vinnugreinar vísa, at tað framvegis eru hýrurnar, sum hava størsta vøksturin. Higartil í ár eru hýrurnar 421 milliónir, tað er ein framgongd uppá 63 milliónir, svarandi til ein vøkstur á 17,7%. Eisini alivinnan og fiskavøruídnaðurin  hava havt meira at gjørt í ár. Alivinnan hevur goldið 125 milliónir út í lønum higartil í ár, 14 fleri enn í fjør og fiskavøruídnaðurin hevur goldið 137 milliónir, 11 fleiri enn í fjør.

Byggivinnan hevur eisini stóran vøkstur, framgongdin er 12,2% í mun til í fjør.

Klaksvíkar Sjúkrahús

Tað er lítil afturgongd í heilsu- og almannaverk, men tað kann verða tí eldraøkið er umskipað og harumframt hevur lítla vinnugreinin ráevnisvinna stóra afturgongd.

 


Hýrurnar vóru sera góðar í vár

Hýrurnar higartil í ár hava verið munandi hægri enn sama tíðarskeið í fjør.  Serliga í februar og í mars hava hýrurnar hilnast væl og verið yvir 100 milliónir. Orsøkin er m.a., at veiðan av uppsjóvarfiski hevur verið størri í vár. Bert í mai vóru hýrurnar lægri enn sama mánað fjør, og bert helvtina av hýrunum í februar.

Dagf’ørd og útgreinað hagtøl um lønargjaldingar eru at finna í hagtalsgrunninum her.

 

Kelda: Hagstova Føroya » 10. juni 2016 Tilvildarlig savnsmynd 24.fo

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.