Home Fólk & SamfelagPolitikkur Sjúrður ósamdur í donsku tulkingini av Fámjinsskjalinum

Sjúrður ósamdur í donsku tulkingini av Fámjinsskjalinum

by OML

Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður, er ósamdur í tulkingini hjá danska uttanríkisráðharranum av Fámjinsskjalinum. Tí hevur hann nú sett Kristiani Jensen tveir uppfylgjandi spurningar:

  § 20 spørgsmål til udenrigsministeren

“Er ministeren enig i, at fortolkningsretten af Fámjinerklæringen bør ligge hos Danmark og Færøerne i fællesskab?”

Begrundelse

Der henvises til svar fra udenrigsministeren på spørgsmål S825 og FÆU alm. del spørgsmål 10 om fortolkningen af Fámjinerklæringen, hvori udenrigsministeren i sin besvarelse siger, at det er Udenrigsministeriets opfattelse, at Fámjin-erklæringen indebærer, at Færøerne skal inddrages i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, som har betydning for Færøerne, men at der skal være tale om en betydning, der skal adskille sig fra den generelle betydning som udenrigspolitiske spørgsmål har for hele riget. Dette er en meget snæver fortolkning af omtalte erklæring og tyder på at regeringen har den opfattelse, at fortolkningsretten udelukkende ligger hos regeringen.

 

  • 20 spørgsmål til udenrigsministeren

“Mener ministeren, at Færøerne, når Danmark beslutter sig for at drage i krig, bør blive hørt om hvorvidt de støtter beslutningen?”

Begrundelse

I tilfælde hvor Danmark tager beslutning om at drage i krig, fremgår det ikke, hvorvidt Færøerne støtter beslutningen om krigsdeltagelsen. Da Færøerne ikke har værnepligt og ikke har udgifter til den danske hær, så ville det efter spørgerens mening være urimeligt at kræve, at Danmark og Færøerne skulle være enige om en sådan beslutning. På den anden side ville det være rimeligt, at Færøerne formelt kunne tilkendegive, hvorvidt man støtter beslutningen.

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.