Home Fólk & SamfelagPolitikkur Sjúrður Skaale spyr danska forsætisráðharran um fámjinsskjalið

Sjúrður Skaale spyr danska forsætisráðharran um fámjinsskjalið

by OML

Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður, hevur í dag sett danska forsætisráðharranum hesar spurningar:

§20 spørgsmål til statsministeren:
Mener statsministeren at den danske regering har handlet i overensstemmelse med bestemmelserne i Famjinserklæringen fra 2005, da Danmark i sidste uge besluttede at sende militært bidrag til Syrien, uden hverken at rådføre sig med eller informere Færøerne først?

Begrundelse:

D. 29. marts 2005 underskrev den daværende udenrigsminister, Per Stig Møller, og den daværende færøske lagmand, Jóannes Eidesgaard, en fælles principerklæring. Principerklæringen, også kaldet Famjinserklæringen, har til formål at sikre, at Færøerne, i forvaltningen af udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål af betydning for Færøerne, medinddrages og har medindflydelse. Selv om forsvar er dansk anliggende, må beslutningen anses for at have betydning for Færøerne, da den gør hele riget krigsførende.

Udvalgsspørgsmål til statsministeren:
Statsministeren bedes oplyse hvordan den danske regering fortolker Famjinserklæringen fra 2005 om at Færøerne, i forvaltningen af udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål af betydning for Færøerne, medinddrages og har medindflydelse samt hvilke begrundelser ligger til grund for, at Færøerne hverken blev hørt eller informeret inden Danmark i sidste uge besluttede at udvide krigsdeltagelsen i Irak og Syrien, uden først hverken at rådføre sig med eller informere Færøerne.

 

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.