24.FO
Home Fólk & Samfelag Politikkur Grønir bilar og svartari flota

Grønir bilar og svartari flota

Elsebeth Mercedis Gunnleygsdóttur, løgtingskvinna

Síðstu dagarnar hevur verið nógv  fokuserað  uppá grøna orku. Politikarar eru spurdir,  um teir fara at keypa nýggjan bil við grønari orku. Eg kann her upplýsa, at  bilar standa fyri 10 % av útlátinum.

Haldi at skipaeigarar hóskandi  skuldu blivið spurdir,  um teir hava ætlanir um at skifta skipini út.  Tað er ikki óhugsandi, at fiskakeyparar  kanska  einaferð í framtíðini fara  at seta krøv um  grønt stempul á fiskavørunum,  sum teir keypa. Vóni ikki tað verður meðan hendan samgongan situr.    Tað var her fokusið skuldi verið, um vit skulu  tosa um grøna orku, tí fiskiskip standa fyri 42 % av útlátinum.

Viljanum feilar onki.

Vit kenna tó svarið frá skipaeigarum frammanundan. Teir vilja gjarna endurnýggja flotan, men undir verandi umstøðum  hava teir  ongan  møguleika at byggja nýggj skip og tora heldur ikki.   Hava ikki fíggjarliga orku til tað.  Peningur,  sum skuldi blivið brúktur til nýggj skip fer ístaðin í landskassan sum tilfeingisgjald og uppboðssølugjald. Partur av hesum peningi verður m.a. eisini  nýttur til avgjaldslætta til grønar bilar.   Ístaðinfyri nýggj framkomin  skip í flotan og eina sterka kappingarføra vinnu,  so fáa vit  ein alsamt vaksandi almennan sektor.

Skiparoykurin gerst alsamt svartari

Fíggingarstovnar tora  heldur ikki at veita lán til skip,  tí alt er ótrygt.  Samgongan hevur koyrt  grús í maskinaríið, og roykurin gerst  alsamt svartari og svartari.      Stórur partur av flotanum er gamal og niðurslitin og treingir til ábøtur og endurnýggjan. Øll londini rundan um okkum byggja nýggj supermodernaði skip, og vit her í Føroyum keypa gomlu kasseraðu skipini hjá teimum.  Við hesi gongdini verða Føroyar staðið har tey kasseraðu skipini enda.

Samgongan deilir út menningarkvotur, men tá tað kemur til at hava nýggjastu og bestu fiskiskipini á høvunum eru Føroyar nú blivnar eftirbátur.  Tað kunnu vit m.a. takka fiskivinnunýskipanini hjá Høgna, Aksel og Poul fyri.

Bara byrjanin.

Hetta er bara byrjanin og  gongdin má steðgast beinanvegin.  Tað gerst einans við at vit  fáa eitt borgarligt landsstýrið, sum er besta  trygdin fyri einum burðardyggum vælferðarsamfelagi.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

Eldur í bili í tunnilinum

Í kvøld umleið klokkan 20.30 kom eldur í ein bil í var á veg gjøgnum tunnilin millum Árnafjørð og Klaksvík. Nógvur roykur er frá...

Kommunuætlan til hoyringar

Kommunuætlanin fyri Tórshavnar kommunu árini 2020-2035 er til hoyringar, og tað er hon til 10. august í ár. Uppskotið til kommunuætlan ber til at lesa...

Stigvís avvenjing gevur besta úrslitið

Seinasta kanningin hjá Fólkaheilsuráðnum vísti at 18% av føroyingum omanfyri 18 ár roykja dagliga. Nógv, sum roykja, ynskja at leggja av. Men tað kann...

SUMMAR VIÐ TJÓÐSAVNINUM

Tjóðsavnið hevur sett saman eina røð av spennandi upplivingartúrum í summar. Túrarnir venda sær til bæði børn og vaksin, sum vilja uppliva okkurt øðrvísi...

Seneste kommentarer