24.FO
Home Fólk & Samfelag Váðameting frá donsku fregnartænastuni hjá verjuni

Váðameting frá donsku fregnartænastuni hjá verjuni

Efterretningsmæssig Risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste samler et billede af de vigtigste trusler, der kan have betydning for Danmarks sikkerhed i et op til tiårigt perspektiv.

Risikovurderingen afspejler den sikkerhedspolitiske dagsorden og lægger også i år hovedvægten på Ruslands politiske og militære aktiviteter, terrortruslen fra militante islamistiske grupper samt cybertruslen.

Andre højt prioriterede områder er bl.a. Mellemøsten, der fortsat vil være påvirket af konflikter og skabe strømme af flygtninge og migranter, samt Ruslands og Kinas rolle i Arktis. Hovedkonklusionen er, at Rusland gennemfører militær opbygning og modernisering i det vestlige Rusland, og at Østersøregionen er blevet et væsentligt friktionsfelt mellem Rusland og NATO. Terrortruslen er fortsat blandt de væsentligste trusler mod sikkerheden i Danmark.

Cybertruslen mod Danmark er meget høj, og der er tale om en vedvarende trussel, hvor danske myndigheder og virksomheder løbende er udsat for forsøg på cyberspionage. ISIL udgør den største terrortrussel mod Vesten, og samtidig vil enkeltpersoner i højere grad end tidligere have intentioner om at udføre terrorhandlinger i Vesten.

Risikovurderingen er efterretningsmæssig, fordi der ligger efterretningsmæssig information og bearbejdning til grund for analyserne. Den er uklassificeret og skrevet til offentligheden, hvilket har betydning for formuleringerne og omfanget af detaljer. Forsvarets Efterretningstjeneste udgiver hvert år denne samlede og uklassificerede risikovurdering, men producerer derudover løbende, fortrinsvis klassificerede, vurderinger og analyser, der bl.a. bidrager til, at Danmark som en suveræn stat kan føre sin udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Redaktionen er afsluttet den 1. december 2016.

Frágreiðingin hjá FE kann lesast her

- Advertisment -

Most Popular

Húsarhaldsskúlin

Tað verður sera vakurt og hugnaligt at búgva í Klaksvík tá lív kemur í miðbýin og lív kemur kring Húsarhaldsskúlan. Sum myndin vísur so...

Rentan á orku- og elbillánum lækkar niður í 1,75 %

Frá 1. oktober 2020 lækkar rentan á orku- og elbillánum niður í 1,75%. Ítøkiliga merkir hetta, at eitt húsarhald, sum hevur lán til ein...

Børn og ung skulu hava frítíðarkort

 Vit vilja raðfesta børn og ung, gera tað lættari hjá øllum at gerast partur av frítíðarlívinum í kommununi og samstundis geva ein fíggarligan lætta...

Millum korona og pakkaloysnir í høvuðsstaðnum

Tíðargrein Óli M. Lassen, siviløkonomur Eg veri oftani spurdur um vit ikki skjótt fáa afturgongd í búskapinum og kemur ikki ein kreppa ?. Útsagnir sum...

Seneste kommentarer