Home Fólk & Samfelag Fólkatalið var 49.820 tann 1. desember

Fólkatalið var 49.820 tann 1. desember

by OML

Fólkatalið var 49.820 tann 1. desember 2016 og er vaksið við 738 fólkum síðani 1. desember 2015. So stórur fólkavøkstur hevur ikki verið í einum ársskeiði síðstu 15 árini. Fólkavøksturin kemur av stórari nettotilflyting á 444, ið er munurin millum tilflyting og fráflyting, og av einum burðaravlopi á 294, ið er munurin millum fødd og deyð.

 

 

Minkandi fráflytingin ger størsta munin
Tann stóra broytingin í gongdini í fólkatalinum kemur í høvuðsheitum av flytingini, har serliga fráflytingin er minkað nógv, samstundis sum tað hevur verið ein lítil vøkstur í tilflytingini.

Vit skulu heilt aftur til 1980 fyri at finna so lágt tal fyri fráflytingina, sum hetta síðsta 12-mánaðarskeiðið. Verður fráflytingin roknað í mun til fólkatalið, finna vit ikki so lágt tal fyri fráflyting í hagtalsgrunninum, ið gongur aftur til 1970. Tilflytingin er hon áleið sum í 2008 og roknað eftir fólkatalinum tann størsta síðani 2003.

 

Fleiri kvinnur enn menn í fólkavøkstrinum

Av vøkstrinum í fólkatalinum á 738 í hesum 12-mánaðar skeiðinum er tann størri parturin kvinnur, 409 í tali, samanborið við 329 menn. Munurin kemur serliga av nettotilflytingini, har tað vóru 64 fleiri kvinnur enn menn. Eisini eru 23 færri kvinnur enn menn deyðar í tíðarskeiðnum, meðan tað vóru 7 fleiri dreingir føddir enn gentur.

Tilsamans verður úrslitið, at í fólkavøkstrinum hetta 12-mánaðarskeiðið eru 80 fleiri kvinnur enn menn.

 

Nærkast skjótt teimum 50.000

Í myndini niðanfyri sæst broytingin í nettoflytingini millum Føroyar og útlond, býtt á kvinnur og menn, mánað fyri mánað tey síðstu tvey 12-mánaðarskeiðini.

Tann gongdin vit síggja í fyrra 12-mánaðarskeiðinum 2014 – 2015 verður enn greiðari í seinna 12-mánaðarskeiðinum 2015 – 2016: At nú er nettotilflyting hjá báðum kynum alt árið uttan í august, og at nettofráflytingin í august nú er nógv minni enn árini frammanundan.

Tað er serliga nettoflytingin, ið er avgerandi fyri gongdina í fólkatalinum. Verður gongdin næstu mánaðirnar sum hon hevur verið, verður skjótt, at fólkatalið røkkur teim 50.000 – møguliga longu síðst í februar ella fyrst í mars.

 

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.