24.FO
Home Fólk & Samfelag Politikkur Óhugnalig politisk útveljan

Óhugnalig politisk útveljan

Umframt stóran niðurskurð í fiskidøgum, vil fiskimálaráðharrin velja skip út, sum skulu missa lívsgrundarlagið, siga Fólkafloksmennirnir Jørgen Niclasen og Jákup Mikkelsen.

Jørgen Niclassen og Jákup Mikkelsen skriva í álitinum til lógaruppskotið um áseting av fiskidøgum, at tað sær út sum, at samgongan ynskir at halda fram við kollvelting og eksperimentum av okkara høvuðsvinnu.

Hóast nógvar royndir frá andstøðuni at finna breiða semju, so vil samgongan ikki semju. At skerja fiskidagatalið við 30% er feigdargerð móti húkavinnuni.

Undir nevndarviðgerðini er komi týðiliga til sjóndar, at fiskidagaskipanin er sjálvregulerandi. Línuvinnan hevur seinnu árini lagt seg eftir at fiska á ytru leið og at fiska uttan fyri Føroyar, tað verið seg Flemish Cap, Íslandi og at ogna sær kvotur í Grønlandi. Hesi verða nú hart revsa í fiskidøgum.

Harafturat er samgongan farin í politiska útveljing, um hvør skal missa grundarlagið fyri at vera í vinnuni. Umframt stóran niðurskurð vil fiskimálaráðharrin velja skip út, sum skulu missa lívsgrundarlagið. Óhugnalig politisk útveljan, skriva Jørgen Niclasen og Jákup Mikkelsen.

Teir vísa eisini á, at øll tekin eru um, at fiskiskapurin eftir toski á landgrunninum er í stórum vøkstri. Í vinnunevndini er upplýst frá øllum pørtum, at neyvan nakrantíð hevur verið meira av nebbasild á landgrunninum. Fiskiskapurin hevur eisini verið munandi betur tvey tey seinastu árini. Men royndin hevur verið sera lítil, tí skip hava roynt aðrastaðni, og sera fáir útróðrarbátar hava roynt, tó at úrtøkan hjá hvørjum einstøkum hevur verið góð.

Síðan fiskidagskipanin kom í gildið, er fiskidagatalið hálverað. Tað átti í sær sjálvum at sagt øllum, at nú er veiðutrýstið ikki ov stórt.

Hyggja vit í tilmælið frá Havstovuni, síggja vit eisini at útroknaða veiðitrýstið á hýsu er burðardygt, og at útroknaða veiðitrýstið á toskastovnin er burðardygt í mun til veiðusetningin, sum skipanin ásetti. Havstovan mælir tó til stóran niðurskurð.

Hetta er ilt at skilja, tí hvussu lítið skal veiðitrýstið vera, fyri at Havstovan ikki skal mæla til niðurskurð.

Samanumtikið sær minnilutin onga orsøk til at skerja fiskidagatalið og mælir til sama dagatal sum í verandi fiskiári, skriva Jørgen Niclasen og Jákup Mikkelsen í álitinum til lógaruppskotið um fiskidagar næsta fiskiár.

Uppskotið kemur til 2. viðgerð mánadagin.

- Advertisment -

Most Popular

Húsarhaldsskúlin

Tað verður sera vakurt og hugnaligt at búgva í Klaksvík tá lív kemur í miðbýin og lív kemur kring Húsarhaldsskúlan. Sum myndin vísur so...

Rentan á orku- og elbillánum lækkar niður í 1,75 %

Frá 1. oktober 2020 lækkar rentan á orku- og elbillánum niður í 1,75%. Ítøkiliga merkir hetta, at eitt húsarhald, sum hevur lán til ein...

Børn og ung skulu hava frítíðarkort

 Vit vilja raðfesta børn og ung, gera tað lættari hjá øllum at gerast partur av frítíðarlívinum í kommununi og samstundis geva ein fíggarligan lætta...

Millum korona og pakkaloysnir í høvuðsstaðnum

Tíðargrein Óli M. Lassen, siviløkonomur Eg veri oftani spurdur um vit ikki skjótt fáa afturgongd í búskapinum og kemur ikki ein kreppa ?. Útsagnir sum...

Seneste kommentarer