Home VinnutíðindiFiskivinna Føroyar og Grønland gjørt víðkaða avtalu um fiskiveiðirættindi fyri 2016

Føroyar og Grønland gjørt víðkaða avtalu um fiskiveiðirættindi fyri 2016

by OML

Føroyar og Grønland hava í dag skrivað undir avtalu í Keypmannahavn um sínámillum fiskiveiðirættindi fyri 2016.

Fiskiveiðiavtalan millum Føroyar og Grønland er lítil í vavi, og ynski hevur verið at menna samstarvið á fiskivinnuøkinum landanna millum. Í avtaluni fyri 2016 eru stig tikin til hetta, tí talan er um eina væl størri avtalu enn undanfarin ár.

Broytingarnar í 2016 í mun til 2015 eru, at føroysk skip fáa størri kvotur av botnfiski í grønlendskum sjógvi, ímeðan grønlendsk skip fáa størri møguleika at veiða norðhavssild í føroyskum sjógvi, umframt at Grønland fær kvotu av svartkjafti frá Føroyum.

Kvikk-477Føroyskum skipum verður loyvt at fiska 825 tons av toski við Eysturgrønland og 475 tons av brosmu. Talan er um eina øking á 470 tons av toski og 475 tons av brosmu.

Harumframt fáa Føroyar eina royndarkvotu eftir krabba við Eysturgrønland á 500 tons.

Føroysku svartkalvakvoturnar við Eystur- og Vesturgrønland verða ávikavist 275 og 100 tons. Hetta eru somu kvotur sum í 2015.

Grønlendskum skipum verður loyvt at fiska 2.500 tons av sild, sum er ein øking á 400 tons, og 8.000 tons av svartkjafti í føroyskum sjógvi. Grønland fær harumframt atgongd at fiska ta kvotu av svartkjafti, sum Grønland fær tillutað ígjøgnum NEAFC, í føroyskum sjógvi.

Føroyar og Grønland samstarva um limaskapin, sum londini hava í altjóða fiskiveiðifelagsskapum, men londini eru samd um, at arbeitt eigur at verða fyri, at londini í framtíðini kunnu luttaka sum tveir sjálvstøðugir partar.

Í 2015 hevur nógv samstarv verið millum føroysk og grønlendsk útgerðarfeløg, og londini eru samd um áhaldandi at fremja slíkt samstarv.

Høgni Hoydal, landsstýrismaður, vísir á, at við hesi avtaluni við Grønland verða møguleikarnir hjá serliga línuflotanum betraðir munandi.

“Vit hava sett okkum sum mál í býtisavtalum at økja um botnfiskakvoturnar fyri heimaflotan í fremmandum sjógvi – m.a. til tess at minka um trýstið á botnfiskastovnarnar undir Føroyum. Nýggja avtalan við Grønland er eitt stig í hesi ætlanini. Umframt at breiðka um vinnumøguleikarnar, leggur henda avtalan eisini lunnar undir framhaldandi at menna okkara samstarv sum heild við Grønland, sigur Høgni Hoydal, landsstýrismaður í fiskivinnumálum.”

 

Kelda:fisk.fo savnsmynd: savnsmyndir 24.fo

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.