Home Fólk & Samfelag Tvær milliónir til FarGen og endurgjald til útisetar 

Tvær milliónir til FarGen og endurgjald til útisetar 

by OML

Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður, hevur í morgun verið á fundi við danska fíggjarmálaráðharran, Claus Hjort Frederiksen. Á skránni var danska fíggjarlógin, sum skal endaliga samtykkjast fyri jól.

Sjúrður Skaale gjørdi í fjør avtalu um, at FarGen skuldi hava 10 milliónir. Men tað bar ikki til at fáa alla játtanina uppá pláss í fjør. Avtalan við sosialdemokratiska fíggjarmálaráðharran var tí, at átta milliónir skuldu játtast í 2015, og tvær í 2016.

Nú er ein nýggj donsk stjórn – og eitt av endamálunum við dagsins fundi var at tryggja, at írestandi pengarnir verða játtaðir sum ætlað.

Tað verða teir.

 

Endurgjald
Í farna valskeiði gjørdi Javnaðarflokkurin eisini semju við donsku stjórnina um at broyta sosiallóggávuna soleiðis, at føroyingar í Danmark aftur fingu rættin til ávísar sosialar veitingar (m.a. “børne- og ungdomsydelse”), sum teir høvdu mist í 2012.

Hetta bleiv broytt við lóg í 2014 og síðani hava føroyingar og grønlendingar kunnað fingið endurgoldið mistan barnapening í 2012. Núverandi stjórnin væntar, at at teir føroyingar (og teir grønlendingar), sum mistu veitingarnar í 2012, fáa tilsamans eini 3,6 mió. kr. í endurgjaldi.

Fongsul og politistøð í Føroyum
Á fundinum bleiv eisini tosað um framtíðina, og har minti Sjúrður Skaale enn einaferð á, at Stjórnin hevur skyldu til at syrgja fyri, at fongsulsviðurskiftini í Føroyum verða nøktandi.

Fólkatingsmaðurin hvørki krevur ella væntar, at henda stóra íløga kemur á fíggjarlógina beinanvegin. Trupulleikin er, at hetta als ikki eitt mál í skipanini sum er. Tí er endamálið í fyrstu atløgu bara at gera vart við trupulleikan, soleiðis at henda íløga gerst partur av langtíðarraðfestingunum.

Hetta sama ger seg galdandi í spurningum ein eina nýggja løgreglustøð í Føroyum.

Fíggjarmálaráðharrin var positivt sinnaður, og ásannaði, at Danmark hevur ábyrgdina av at syrgja fyri, at støðið er nøktandi á teimum økjum í Føroyum, sum eru undir donskum ræði. Avrátt varð tí, at dialogurin um hetta heldur fram, til ein nøktandi loysn er funnin.

 

You may also like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.